De afgelopen weken zijn er weer wat handels- en andere overeenkomsten in werking getreden.
πͺπΊπ³πΏ Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland
Bedrijven, producenten en landbouwers in de EU kunnen nu profiteren van een groot aantal nieuwe exportmogelijkheden met de inwerkingtreding van de handelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland. Dit zal naar verwachting leiden tot een verlaging van 140 miljoen euro per jaar aan rechten voor EU-bedrijven. Dankzij deze overeenkomst zal de handel tussen de EU en Nieuw-Zeeland naar verwachting binnen tien jaar met 30% groeien, waarbij de EU-uitvoer jaarlijks met maximaal 4,5 miljard euro kan groeien. De EU-investeringen in Nieuw-Zeeland kunnen tot 80% toenemen. Deze historische overeenkomst omvat ook ongekende duurzaamheidsverbintenissen, waaronder de naleving van het Klimaatakkoord van Parijs en fundamentele arbeidsrechten.
πͺπΊπ°πͺ Economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Kenia (Economic Partnership Agreement = EPA)
De EU en Kenia hebben een economische partnerschapsovereenkomst (EPO) ondertekend om de bilaterale handel in goederen te stimuleren, de investeringsstromen te vergroten en bij te dragen tot duurzame economische groei. De EPO biedt een platform om het scheppen van banen aan beide zijden te ondersteunen, samen met gerichte samenwerking om de economische ontwikkeling van Kenia te verbeteren. Het is de meest ambitieuze handelsovereenkomst die de EU ooit met een ontwikkelingsland heeft gesloten als het gaat om duurzaamheidsbepalingen zoals klimaat- en milieubescherming, arbeidsrechten en gendergelijkheid.
πͺπΊπ¨π± Geavanceerde kaderovereenkomst tussen de EU en Chili (Advanced Framework Agreement = AFA)
De gemoderniseerde geavanceerde kaderovereenkomst tussen de EU en Chili verdiept de handels- en investeringsbetrekkingen tussen de EU en Chili. Het schaft de meeste resterende handelstarieven op goederen af, vergemakkelijkt de toegenomen handel in diensten en maakt het voor kleine bedrijven gemakkelijker om zaken te doen.