Omdat Trump de handelsbeperkingen voor China intensiveert, nemen Chinese exporteurs hun toevlucht tot steeds geavanceerdere - en vaak illegale - methoden om ze te omzeilen. Nadat Washington tarieven tot 145 procent had opgelegd aan de invoer uit China, zijn de meldingen van manipulatie van de oorsprong, omleiding en verkeerde etikettering van producten toegenomen.

Volgens een rapport van de Financial Times zijn Chinese sociale-mediaplatforms nu gevuld met advertenties die 'place-of-origin washing'-diensten aanbieden. Deze diensten omvatten het herverpakken van goederen, het opnieuw labelen van artikelen en het opmaken van valse oorsprongscertificaten om producten op de Amerikaanse markt te brengen en tegelijkertijd tarieven te ontwijken.

Bedrijven leiden zendingen om via landen als Vietnam of Maleisië. Onder de voorwaarden van de INCOterm "free on board" (FOB) gaat de aansprakelijkheid over op de koper zodra de goederen de haven verlaten, waardoor de exporteur wordt beschermd tegen juridische aansprakelijkheid.

Het manipuleren van de oorsprong zorgt voor het verhullen van het ware land van herkomst van goederen. Om in aanmerking te komen voor een nieuwe oorsprong onder de Amerikaanse wetgeving, moeten producten een substantiële transformatie ondergaan, waarbij materiële waarde wordt toegevoegd. Veel Chinese exporteurs passen nu echter goederen licht aan of herverpakken ze vervolgens in derde landen en exporteren ze vervolgens als "Made in Vietnam" of "Made in South Korea".

De diensten omvatten onder meer het opmaken van documenten, lokale opslag en eventuele verhullende bewerkingen en – uiteraard – nieuwe certificaten van oorsprong

Alleen al in het eerste kwartaal van 2025 rapporteerde de Zuid-Koreaanse douane voor bijna 21 miljoen dollar aan vals geëtiketteerde export, bijna gelijk aan het totaal voor heel 2024. De meeste waren Chinese goederen bestemd voor de VS.

Ook andere landen reageren op de situatie Vietnam en Thailand hebben de controle op de oorsprong van grondstoffen verscherpt.

Het agressieve handelsbeleid van Trump, waaronder 'wederzijdse tarieven' die op 2 april werden aangekondigd, heeft een zware klap toegebracht aan Chinese fabrikanten. De druk is vooral groot voor kleine en middelgrote bedrijven die afhankelijk zijn van Amerikaanse kopers. Niet in staat om de volledige last van de tarieven op te vangen, voelen ze zich steeds meer aangetrokken tot tijdelijke oplossingen in het grijze gebied.