Vanaf 1 maart 2024 moet u uniestatusbewijzen T2L en T2LF aanvragen in het nieuwe EU-systeem Proof of Union Status (PoUS). Dit doet u in het EU Customs Trader Portal.

Proof of Union Status is een Europees informatiesysteem waarmee de Douane de uniestatusbewijzen T2L(F) afgeeft en controleert.

Invulinstructie

De Invulinstructie Proof of Union Status (PoUS) - Uniestatusbewijzen T2L en T2LF beschrijft stap voor stap hoe u de aanvraag uniestatusbewijzen T2L en T2LF in het Proof of Union Status (PoUS) doet.

Tijdelijke uitzondering

Gebruik van PoUS is vanaf 1 maart 2024 wettelijk verplicht. Voor houders van de Vergunning toegelaten afgever T2L(F) (ACP) die afhankelijk zijn van een system to system-verbinding op PoUS geldt een tijdelijke uitzondering. Douaneautoriteiten van de lidstaten staan voor deze ACP-vergunningshouders het gebruik van papieren T2L(F) statusbewijzen na 1 maart voorlopig toe op basis van wederkerigheid.

Vergunning toegelaten afgever T2L(F) (ACP)

De 'Vergunning toegelaten afgever T2L(F) (ACP)', of vergunning zelfafgifte uniestatus, blijft bestaan. De procedure om deze vergunning aan te vragen of te controleren blijft hetzelfde. Maar in plaats van dat de vergunninghouder nu een papieren versie van de T2L(F) uitdraait, loopt dit vanaf 1 maart 2024 via het PoUS systeem.

U krijgt na uw aanvraag in het nieuwe systeem een Movement Reference Number (MRN). Dit gebeurt zonder tussenkomst van de Douane. Deze MRN kunt u gebruiken voor het aantonen van de uniestatus van goederen. Daarnaast kunt u altijd de status van de aanvraag via het EU Portal opzoeken. Met het MRN kan de Douane het uniestatusbewijs ook controleren. Vanaf 1 maart 2024 moeten vervoerders een MRN tonen in plaats van een papieren T2L(F).

Als uw bedrijf een 'Vergunning toegelaten afgever (ACP)' heeft, dan mag u deze vergunning gebruiken voor goederen van derden, particulieren of bedrijven. Daarbij moet uw bedrijf voldoen aan voorwaarden, zoals het regelmatig afgeven van statusbewijzen en het voeren van een administratie die de Douane controleren. Let op! Alle aanvragen voor afgifte en ook de verantwoordelijkheden komen dan op naam van uw bedrijf.